Поддържане на зелени площи

Поддържане на зелени площи

Без значение дали става дума за малка градина или голямо парково пространство, нуждата на зелените площи от грижи, винаги е налице. Специфичното при озеленяването е непрестанната динамика в развитието на растенията, която не е само годишна, но и сезонна. Без необходимите мероприятия тревните площи биха избуяли или пожълтели, в цветните лехи биха се появили плевели, дървесните и храстови видове ще изгубят така желаната форма. Това са само малка част от възможните проблеми при зеленото строителство и е предпоставка за полагане на непрекъснати грижи за зелените площи, за да бъдат те винаги в оптималното си състояние.

Цени от 2 лв на м²

получете индивидуална оферта за поддръжка съобразена с вашите нужди

направи запитване

Поддръжка на тревен килим

Хората които са се сблъсквали с поддръжката на тревна площ са наясно, че това е най-трудната и отговорна задача от работата в една зелена площ. През вегетационния период тревните площи изискват ежедневни грижи. Основните дейности за поддържане на тревния килим в добро състояние са: редовна коситба; поливане; аериране; подхранване с минерални торове; третиране с препарати срещу плевели; кантиране; подсяване с различни тревни смески. Честотата на всяка дейност трябва да е съобразена с настоящото състояние на тревния килим и периода от годината.


Поддръжка на живи плетове и храстови масиви

Оптималното състояние на храстовите масиви и живи плетове през вегетационния период налага ежемесечни резитби и внасяне на торове. Торенето стимулира цъфтежа и в комбинация с подходяща резитба има наистина забележителен ефект. Прилагат се основно три вида резитби – за подмладяване, съхраняване и формиране, като избора на конкретна се прави в зависимост от ефекта който търсим. Доброто състояние изисква и редовното поливане, плевене, окопаване, аериране и пръскане с препарати за растителна защита.


Поддръжка на дървесна растителност

Подобно на храстовата растителност дърветата се нуждаят от торене, прекопаване, аериране и различни видове резитба. Тук най-често се прилага формировачна резитба и премахване на сухи клонки, изсъхнали клони или цели дървета. Раните се третират с запечатващи препарати, които предотвратяват заразата с различни бактерии и гъбички. При необходимост се пръска с инсектициди и фунгициди.


Поддръжка на солитерни дървесни и храстови видове и акценти

Това е перлата в короната на всяка градина. Обикновено много ефектни и запомнящи се със силно изявени декоративни качества – хабитус, форма, окраска на листата, цъфтеж и други, те изискват нашето внимание и специални грижи. Грижата за всеки солитер се съобразява с вида, възрастта и търсения ефект, поради което формулата на успеха е винаги различна и съобразена с отделния индивид.