Циклама

Циклама Цикламата е красиво растение с прекрасен цъфтеж. Доста трудно е за отглеждане в наши условия тъй като растението е активно през зимата и изисква по хладки и сенчести местообитания. Създадени са много различни сортове – с ароматни цветове, за отрязан цвят и други.
Произход: Цикламата произхожда от Мала Азия. Там тя може да се открие на хладни и сенчести местообитания. У нас се среща на северните склонове на Стара планина.
Описание: растението образува розетка от листа. Цветовете се намират на дълги дръжки. Цъфтежът продължава от Декември до края на Април. Най-често цветчетата са бели, розови, цикламени или червени, но се срещат и двуцветни сортове.
Температура: Цикламата харесва по ниските температури, за това говори и че растението е активно през зимата. Оптималната температура за развитие е между 12-15 градуса. Когато температурата е над 20 градуса смъртта на това красиво растение е почти сигурна.
Светлина: Цикламата е сенколюбив вид и трябва да се отглежда далеч от пряка слънчева светлина.. Най-подходящи за нея са помещения с източно или северно изложение.
Поливане: Цикламата винаги трябва да се напоява отдолу, в чинииката. При поливане отгоре или направо върху растението се задържа вода. Тогава листата и цветовете на цикламата бързо загниват. След пресаждане до започване на цъфтежа постепенно се увеличава количеството вода, като в периода на активен изобилен цъфтеж е възможно поливането по няколко пъти дневно.
Почва: При отглеждането на Циклама е добре да използвате торфо-почвена смес с гарантиран произход или да си приготвите сами чрез смесването на една букова листовка, чимова почва, огнил оборски тор, пясък и тор в съотношение 2:1:1:1:1. През топлите месеци растението е в период на покои и се полива само при видимо суха почва.
Торене: Цикламата се нуждае от подхранване с фосфорен тор от месец октомври до април. Подходящо е и да се използват течни торове за цъфтящи растения, като те се прилагат заедно с всяко поливане.
Пресаждане: Цикламата се пресажда най-късно до Юни месец. Грудката се изкарва от почвата и се почиства от старата почва и изсъхналите коренчета. След това се засажда в същата по размер саксия, само че в нова почвена смеска, която да осигури хранителни вещества за новия вегетационен период. За по красиви и здрави цветове и листа през Септември след като прокарат новите листни връхчета грудката се засажда в черноземна почва, така че една трета от нея да се показва над повърхността.
Размножаване: Когато цикламата спре да цъфти листата и започват за пожълтяват. Тогава постепенно растението се засушава. Държи се на хладно и сенчесто място, като не се допуска пряка слънчева светлина. Когато листата почнат да се откъсват от грудката, това е ясен знак че може да пресадите растението. Друг начин за размножаване е чрез засаждане на семена през зимата. Необходимо е семената да се осветяват от луминисцентна лампа поне 16-17 часа на ден.
Болести:
• Здрави цветове и пожълтели листа – много ярко слънце или недостатъчно поливане са вероятна причина за тези симптоми, но е възможно и растението да е разположено на много топло място със сух въздух.
• Растението загнива, а листата и цветовете са меки – Най-вероятно вашата циклама е полята от горе или почвата е преовлажнена.
• Кратък цъфтеж – Неправилно поливане, сух въздух или висока температура са част от причините за този неприятен резултат, но може да се дължи на недостатъчно подхранване на растението.
• Малки и деформирани листа – акари или листни въшки са основните причини за това явление. Прави се промиване на листата веднъж седмично с разтвор от инсектициден сапун.

Любопитно:
• Цикламата сплотява членовете на семейството.
• Цикламата подобрява самочуствието, създава душевна щедрост и непринудено настроение.
• Цикламата действа като топъл слънчев лъч, стимулира и разгръща енергията на хората.
• Цикламата успокоява децата.
• Цикламата внияе благоприятно на способността за адаптация, помага на слабите и колебливи хора и ни помага да отстояваме собственото себеси и мнение.
• Цикламата пробужда организационните и творчески способности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *